Computer gk questions day4 competitive exam

Computer gk questions day4 competitive exam will help you for Basic Computer Awareness questions for SBI Clerk exams, Bank PO, Bank Clerical Exams, IBPS exams 2024-25, and all other Banking Recruitment Examinations,so I have jotted some basic computer awareness Knowledge questions and answers for your reference which could help to score maximum marks in your respective competitive exam.

Computer gk questions day4 competitive exam

Computer gk questions day4 competitive exam

 

Q1. Who invented a mechanical calculator named Pascalin?
Ans: Blaise Pascal

Q2. Which was the world’s first successful electronic computer?
Ans: ENIAC electronic Numerical Integrator and computer.

Q3. Which of the following is also called as translator?
Ans: Language Processor.

Q4. The first calculating device is?
Ans: Abacus.Q5. The quality of printer is measured in?
Ans: Dots per Inch.

Q6. What does command prompt use?
Ans: Command Line Interface.

Related Next Question Series of Computer Gk Questions Day5 Read More

Q7. full of form ALU?
Ans: Arithmetic Logic Unit.

Q8. Which day is celebrated as World Computer Literacy Day?
Ans: December 2(Second day of December month)Q9. Longhorn was the code name for ?
Ans: Windows Vista

Q10. Who is known as the human computer of India?
Ans. Shakunthala Devi

Related Article:  Computer Gk Questions – Day1 Read More
Related Article:  Computer Gk Questions – Day2 Read More
Related Article:  Computer Gk Questions – Day3 Read More

Q11. Q1. Which shortcut key opens the Font dialog box in MS Word?

Ans: Ctrl + D

Q12. Which Excel function counts cells that meet a specific condition?

Ans: COUNTIF()

Q13. Which OSI layer is responsible for routing data packets?

Ans: Network Layer

Q14. Which protocol automatically assigns IP addresses to devices?

Ans: DHCP

Q15. Which database model stores data in tables with rows and columns?

Ans: Relational Model

Q16. Which type of malware records a user’s keystrokes?

Ans: Keylogger

Q17. Which storage device uses flash memory and has no moving parts?

Ans: SSD (Solid State Drive)

Q18. What does DNS stand for?

Ans: Domain Name System

Q19. Which keyboard shortcut is used to undo the last action?

Ans: Ctrl + Z

Q20. Which software is used to create spreadsheets?

Ans: Microsoft Excel

Computer science basic objective important questions Read More

Ajitkumar Padhi
Ajitkumar Padhi

Ajitkumar Padhi is an IT professional with a Master's in Information Technology and a Computer Science educator. He creates tutorials on Programming, Cloud Computing, DBMS, Operating Systems and Data Structures.

Articles: 58

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *